İstanbul‘u ilk kez ziyaret edenler, öncelikle Tarihi Yarımada‘daki tarihi eserleri görürler. Ancak İstanbul’un tarihte neden bu kadar önemli olduğunu anlamak için, bu bölgeyi gezmek yeterli olmaz. Çünkü Sultanahmet‘te inşa edilmiş olan tüm bu saraylar ve dini yapılar, sebep değil sonuçtur. İstanbul’un güzelliğini ve stratejik konumunu kavramak için İstanbul’da Boğaz Turu yapmak gerekir.

Böylece asırlar boyunca Tarihi Yarımada ve Galata bölgesi ile sınırlı kalmış olan kent yaşamının, 19. Yüzyıl’dan itibaren nasıl Boğaz kıyılarına yayıldığını da gözlemleyebilirsiniz. Zira padişah geleneksel Topkapı Sarayı’nı terk edip, Dolmabahçe Sarayı‘na yerleştiğinde, Boğaz kıyılarındaki gelişme de hızlanmıştır

İstanbul’da En İyi Boğaz Turu Seçenekleri 2022

İstanbul’da Boğaz Turu yapmak istediğinizde karşınıza 3 temel seçenek çıkar. Bunlardan iki tanesi Eminönü’nde, bir tanesi de Kabataş’ta konumlanır. Bu sebeple Tarihi Yarımada‘da konaklayan bir ziyaretçi için Şehir Hatları ve Turyol iskelelerine ulaşmak kolayken, Beyoğlu‘nda konaklayan biri de Dentur iskelesine kolayca gidebilir.

1. Şehir Hatları Vapuru

İstanbul Şehir Hatları Boğaz Turu

Şehir Hatları Vapuru, İstanbul‘un tüm deniz rotalarında hizmet veren devlet işletmesidir. İstanbul’da boğaz turu konusunda iki seçenek sunar.

Uzun Boğaz Gezisi

Bunlardan birincisi, sabah 10:35’de Eminönü‘ndeki iskeleden hareket eden ve Uzun Boğaz Gezisi yapan gemidir. 10:35’ten, 12:00’ye kadar boğazı baştan başa kateder ve Karadeniz‘e en yakın noktalardan biri olan Anadolu Kavağı‘nda mola verir.

Anadolu Kavağı‘ndaki 3 saatlik mola sırasında, Cenevizliler tarafından inşa edilmiş olan Yoros Kalesi‘ne çıkabilir ve sahilde balık yiyebilirsiniz. 15:00’te geri dönmek üzere yola çıkan vapur, 16:30’da tekrar Eminönü‘ne dönmüş olur.

Kısa Boğaz Gezisi

Şehir Hatları‘nın sunduğu ikinci seçenek olan Kısa Boğaz Gezisi, yalnızca yaz aylarında hizmet verir. Öğlen saat 14:35’te Eminönü‘nden kalkan vapur, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nü geçip İstinye civarından dönüşe geçer. Yolculuk 2 saat sürer ve saat 16:35’te Eminönü‘ne geri dönülür.

2. Turyol Boğaz Turu

İstanbul Turyol Boğaz Turu

Turyol Boğaz Turu, seçenekler arasında en pratik olanıdır. Turyol‘un iskelesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası olan Mısır Çarşısı‘na çok yakında konumlanır. Mısır Çarşısı’nın karşısındaki alt geçitten geçerseniz, Turyol İskelesi’ni sahil tarafında kolaylıkla bulabilirsiniz. Bilet satış kulübesi, balık-ekmek satan teknelerin hemen yanında bulunmaktadır.

Turyol Boğaz Gezisi, Eminönü’nden başlar ve Anadolu Yakası’ndaki yolcuları almak için Üsküdar’a uğrar. Sonrasında ise Avrupa Yakası kıyılarından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘ne kadar devam eder. Köprünün hemen altından Anadolu Yakası’na dönüş yapar ve dönüş yoluna geçer.

Birbuçuk saat süren yolculuk, dönüşte Üsküdar‘a uğradıktan sonra Eminönü’nde sonlanır. Turyol Boğaz gezi teknelerinin en güzel tarafı, her saat başı Eminönü‘nden hareket etmeleridir. Böylece günlük programınızı Boğaz gezisine göre ayarlamak zorunda kalmazsınız.

3. Dentur Boğaz Turu

Dentur Boğaz Turu

Dentur Boğaz Turu, üçüncü seçenek olarak karşımıza çıkar. Dentur‘un en güzel yanı, Kabataş‘a çok yakın olmasıdır. Taksim Meydanı‘nda konaklayan ziyaretçiler için ulaşım çok kolaydır. Taksim Meydanı’ndan Füniküler F1 hattı aracılığı ile Kabataş‘a gelebilir ve Dentur teknelerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret edenler için de, saray ziyaretinden sonra hemen Boğaz turuna çıkmak için kolaylık sağlar. Dentur Boğaz Turu teknelerinin, Turyol‘dan en büyük farkı biraz daha ileriden kalkmasıdır. Tura Eminönü’nden değil de, Kabataş’tan başladığı için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nden daha ileri gider ve Emirgan civarından geri döner. Yolculuk süresi Turyol ile hemen hemen aynıdır.

Dentur teknelerinin bir özelliği de, “Milli Saraylar uğramalı” turlar yapmasıdır. Tekne Avrupa Yakası’nda Emirgan, Anadolu Yakası’nda ise Küçüksu Kasrı ve Beylerbeyi Sarayı‘nda durur. Bu bölgeleri gezmek istiyorsanız tekneden inebilir ve bir sonraki tekneye binerek yine Kabataş’a dönebilirsiniz.