İstanbul’da En İyi 3. Dalga Kahveciler 2022

Son yıllarda İstanbul’un hemen her semtine yayılan 3. Dalga Kahveciler, kahve geleneğine yeni bir soluk getirdi. 2010 yılından itibaren atağa geçen yeni nesil kahvecilik, kendi ünlü markalarını yarattı. Bu yazıda, İstanbul’un yeni nesil kahve mekânları arasından en iyi olanları, 11 maddelik bir listede toplamaya çalıştık.

Listemizde İstanbul’un hem Avrupa Yakası, hem de Anadolu Yakası’ndaki en iyi 3. dalga kahvecileri bulabilirsiniz. Ancak listeye geçmeden önce “Nedir bu 3. Dalga Kahvecilik?” sorusuna kısa bir yanıt verelim.

Birkaç yıl öncesine kadar çoğumuzun kahve kültürü, Türk kahvesi ve hazır kahve ile sınırlıydı. Sonrasında Sturbucks gibi uluslararası zincirlerin Türkiye’ye girmesiyle, farklı kahve türleri ile tanıştık. Bir kahve tiryakisi olarak Sturbucks, Tchibo ve Nero’nun yaptığı kahveleri uzun yıllar keyifle tükettim. Ancak İstanbul’daki 3. dalga kahveciler, kahveye bakış açımı değiştirdi.

Aslında her şey 2014 yılında evde kahve yapmak için Moka Pot almamla başladı. Çekirdek kahvemi evde çektiğim için, güzel kahve çekirdekleri bulmam gerekiyordu. İlk zamanlar yine bu zincir kahvecilerin çekirdeklerini aldım. Ancak bir süre sonra fark ettim ki, çekirdekler aşırı kavruluyordu.

İstanbul’daki 3. dalga kahve dükkanları ile haşır neşir oldukça, onların kendi çekirdeklerini kendileri kavurduklarını fark ettim. Üstelik zincir kahvecilerin yakıp kömüre çevirdiği kahve çekirdekleri ile arada büyük lezzet farkı vardı. Kahveleri kıvamında kavuruyor ve lezzetini korumasını sağlıyorlardı.

Bu konuda yaşadığım aydınlanmayı iki ayrı yerde kaleme aldım. Eğer siz de kendi kahvenizi kendiniz yapmak ve bunun için de en verimli ortamı sağlamak istiyorsanız, Moka Pot için hangi kahve alınmalı isimli yazımı tavsiye ederim. Hem bu önerdiğim yazı, hem de Ekşi Sözlük’te yıllar önce kaleme aldığım şu entry 6 yıldır onbinlerce kez okundu.


Üçüncü Nesil Kahve kavramını ilk kez, Wrecking Ball Coffee Roasters zincirinin kurucusu olan Trish Rothgeb’in kullandığı iddia edilir. 3. Dalga Kahvecileri, çekirdek kahvesini kendi kavuran ve farklı demleme yöntemleriyle kahve tiryakilerine sunan kahveciler olarak özetleyebiliriz.

İstanbul’un en iyi 3. Dalga Kahvecileri ekseriyetle Kadıköy, Karaköy, Eminönü, Nişantaşı ve Beyoğlu gibi tarihi semtlerde bulunuyor. Dilerseniz şimdi bu nadide kahve mekanlarını (Covid-19 etkisinden dolayı kapanmadıklarını umarak!) birlikte keşfetmeye başlayalım.


1. Petra Roasting

Petra Roasting Şişli

Petra Roasting tamamen elle hazırlanan leziz kahveler mottosuyla yola çıktı. 2013 yılında açılan bu güzel kahve dükkânı, sezona uygun yeşil kahveleri alarak, bizzat kendi kavuruyor.

Her yerde iyi kahve içilmesi amacıyla, Avrupa Yakası’nın çeşitli yerlerinde şubeler açan Petra, farklı çekirdekleri doğal özelliklerini bozmadan harmanlıyor. Ortaya çıkan karışımlar, güvenilir ve yenilikçi teknikler kullanılarak müşteriye servis ediliyor.

Perta’nın, Topağacı, Gayrettepe ve Akmerkez şubeleri var ancak farklı kahvecilere de kahve temin ediyor. Yolunuz Kanyon AVM’den geçerse “Petra Kiosk” standında her hafta farklı kahveleri tadabilirsiniz.

2. Brew Coffeeworks

İstanbul Avrupa Yakası 3. Dalga Kahveciler

Yolunuz İstanbul Tarihi Yarımada‘ya düşerse, Brew Coffeeworks isimli mekâna uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bu nadide kahveciyi, duvarındaki Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosundan da tanıyabilirsiniz. Ayrıca Türk mimarisinin önemli isimlerinden Mimar Kemalettin Bey’in portresi de yine kahvecinin duvarında asılıdır.

Brew Coffeworks, Mimar Kemalettin Bey’in; Osmanlı’nın geç döneminde başlattığı Birinci Ulusal Mimarlık Akımının eserlerinden olan “Legacy Ottoman Hotel” binasının alt katında bulunuyor. Kahvecide günlük olarak satılan cheesecake ve makaronlar, bu 5 yıldızlı otelin mutfağından taze olarak temin ediliyor.

Kahvecinin menüsünde, soğuk demleme kahvelerden; diğer tüm çeşitlere kadar geniş bir yelpaze var. Ayrıca meraklısı için 3. Nesil kahve hazırlama araçlarını da satıyorlar.

3. Soulmate

Kadıköy‘ün sembolü Boğa’ya oldukça yakın olan Soulmate, dershaneler caddesi de denilen Hâlitağa Caddesi’nde yer alıyor. Günün hemen her saati ders çalışan, kitap okuyan öğrencilere rastlayabileceğiniz bu kafede, “Cold Brew” yani soğuk demleme kahveyi hemen her zaman bulmanız mümkün. Kendi kavurdukları kahveleri de müşterilerine satın alma imkânı sunan Soulmate, Kadıköy’ün merkezinde güzel bir kahve deneyimi sunuyor.

4. Montag

Montag Kadıköy

Kadıköy Çarşı‘da taze çekilmiş kahve içmek istiyorsanız balıkçıların ve kokoreççilerin olduğu sokağın sonunda Montag isimli muhteşem bir 3. nesil kahveci bulunuyor. Ancak Montag’i görmek için başınızı yukarı kaldırmanız ve biraz aramanız gerekiyor.

Bir binanın 1. Katında adeta gizli bir mücevher olan Montag, farklı demleme çeşitlerinin yanı sıra farkını lavantalı, yaseminli kahve çeşitleri ile ortaya koyuyor. Sunumlarıyla da göz dolduran Montag‘ın balkonunda, üst kattan Kadıköy Çarşısı’nın hareketliliğini izlerken kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

5. MOC İstanbul

MOC İstanbul, 23 Nisan 2014 tarihinde Nişantaşı‘nda açılan şubesiyle meşhur oldu. Sonradan Bomonti, Topağacı, Yeşilköy, Aqua Florya‘da ve hatta Türkiye’yi de aşıp Sydney‘de şubeler açan MOC‘un; İzmir ve Bursa’da da şubeleri bulunuyor.

MOC’un spesyalleri arasında vanilya çubuğu, karamel şurubu gibi ayrıntılarla tatlandırılan kahve çeşitleri yer alıyor. Tarçın ve Hindistan cevizi aromalarına oldukça sık rastlanan menüde, latte tutkunlarına Hindistan cevizli latte içmelerini tavsiye ederiz. MOC, baristalarının özenle seçtiği ve kavurduğu kahveleri internet üzerinden sipariş verebilme imkânı da tanıyor.

6. Walter’s Coffee Roastery

İstanbul Anadolu Yakası 3. Dalga Kahveciler

Walter’s Coffee Roastery, Breaking Bad Dizisi izleyicilerinin oldukça ilgisini çekecek bir mekân. Zira burada deney tüpüyle kahve servisi, şırınga batırılmış tatlılar ve sarı kimyager tulumlarıyla fotoğraf çekme imkânı var.

Moda’ya giderken uğrayabileceğiniz Walter’s Coffee Roastery, konseptinin sadece Türkiye’de değil dünyada da tek olması nedeniyle yabancı basının da ilgisini çekmişti. Meth şekerler, Breaking Bagel‘i, deney tüpünden içeceğiniz latteler ile kendinizi Breaking Bad dizisinde bir laboratuvarda hissedebilirsiniz.

7. Coffee Sapiens

Dönüşüme uğrayan bir İstanbul semti olan Karaköy‘de yer alan mekânlar arasında yer alan Coffee Sapiens dikkat çeken 3. nesil kahveciler arasında yer alıyor.

Kendini “Kahve İnsanları” olarak tanımlayan Coffee Sapiens kurucuları, farklı kahve çekirdeği için farklı kavurma teknikleri deneyerek en iyi tadı yakalamaya çalışıyor ve kendi özel harmanlarını oluşturuyor.

8. Kronotop

Kronotop Beyoğlu

Beyoğlu’nda ufak bir dükkânla hayatına başlayan Kronotop, 2014 yılında İstanbul Yiyecek ve İçecek Grubu’nun bünyesine katıldı ve yeniden tasarlandı.

Kendi kavurduğu kahve çekirdeklerini dünyanın dört bir yanından hasat zamanına göre temin eden Kronotop, taze kahve içmek isteyenler için seçkin bir mekân. Kronotrop’ta kahve keyfini, Cihangir, Maslak Orjin, Allianz Tower ve Atatürk Havalimanı Dış Hatlar‘da yaşayabilirsiniz.

9. Coffee Department

İstanbulda Ünlü 3. Dalga Kahveciler

İstanbul’da son zamanlarda çehresi değişen semtlerinden biri de Balat. Balat’a yolunuz düşerse, dünyanın farklı yerinden çok özel çekirdekleri bulup kavuran Coffee Department mekânında leziz bir kahve içebilirsiniz. Zevkli bir atmosfere sahip olan kafeden, özel hazırlanmış kahve satın alarak evde yapma şansınız da var.

10. Coffeetopia

İstanbul'da Yeni Nesil Kahve Mekanları

Eminönü‘nün ardından 2013 yılında İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi‘nde bir şube açan Coffeetopia, 2007’den beri İstanbul‘da kahve kavuruyor.

Nitelikli kahveye gönül veren ve bu alanda barista eğitimleri vermeye devam eden Şerif Başaran‘ın kurduğu Coffeetopia; franchising (bayilik) sistemiyle büyümeye devam ediyor. Yakında yeni şubelerini göreceğiniz muhakkak olan Coffeetopia’nın Eminönü’nde konumlanan orijinal şubesine mutlaka uğrayın.

11. Santral Coffee House

Santral Coffee House Kadikoy

Santral Coffee House, ilk şubesini İstanbul Anadolu yakasındaki Sahrayıcedit‘te açmıştı. Başarılı olunca Minibüs Caddesi olarak da tabir edilen Şemsettin Günaltay Caddesi’nde ikinci şubeyi de açtılar. Santral Coffee House iki gazetecinin açtığı sevimli ve kaliteli bir mekân.