Kışın sıcaklığına, kalabalıklığına, minikliğine vurulduğumuz hatta bazen sığındığımız mekanlar yaz gelince elinin tersiyle şöyle bir itiliyor. Sıcaktan olsa gerek ki insan rahat rahat nefes alıp pöfür pöfür serinlemek istiyor.

Bu sebeple hem gönlünüzü hem de gözünüzü açacak mekanları sizin için seçtik. Bazen denizle bazen de gökyüzüyle bütünleşen mekanların yanında geniş tavanlı, sokakta takılmalık ya da kalabalıktan uzak mekanlar da var.

Zorlu’nun yeni Fransızı. Atmosferi ve sofistike dekorasyonuyla yüz metre öteden “ben Fransız’ım” diyor zaten. Plaza insanlarının da yeni toplantı mekanı olacak gibi.

Güney Fransa ve Akdeniz mutfağı ağırlıklı menüsüyle risottodan ev yapımı makarnalara, tapastan çeşit çeşit balıklara salataya kadar birçok şey bulmak mümkün. Asıl atlanmaması gereken konu ise pek geniş bir şarap kavının olması, kokteyl menüsü de üstüne cabası.

İçinizin açılması için mekana sadece şöyle bir bakmak yeterli olacaktır diye düşünüyorum. O nasıl güzel bir aydınlatmadır! Yemek sunumlarına hiç girmiyorum bile!

Parle adres: Zorlu Center AVM, Meydan Katı, Levazım Mahallesi, Barbaros Bulvarı Kavşağı, Koru Sokak, No 2, Zincirlikuyu, Beşiktaş, İstanbul

Enerjisinden hiçbir zaman ödün vermeyen mekan: On Off

Ne yalan söyleyeyim Karaköy’deki her mekan iç açıcı. Minik Gakkı bile. Hepsinin ayrı ayrı bir havası var. Bazılarının dekorasyonu gözleri hoş ederken bazılarının da yemekleri iç açıyor, iştah kabartıyor. Hepsini tek tek yazamam tabii ki, çünkü bu hakkımı Karaköy Mekanları yazımda kullanmıştım. Şimdi de bir yeniye öncelik verme zamanı.

Mekanda dadanmalık lezzetleri de sıralayayım hemen: bbq soslu tavuk, mini hamburgerler, içinde falafel, humus, zencefil turşusu ve pita ekmeğinin olduğu Lübnan tatları, salatalar...

Sadece Wom varken bile enerji saçan minik sokak şimdi On Off ile herkesi hop oturtup hop kaldıracağa benziyor. Ajandanıza not edin.

On Off adres: Kemankeş Mahallesi, Yuva Sokak, No 3/B, Beyoğlu, İstanbul

Yeşilçam’ın bir bildiği varmış dedirten: Limani Balık

Daha havadar, daha iç açan bir mekan olamaz herhalde. Bir kere mekan Yeşilçam’ın pek bir çok filminde kullanılmış The Grand Tarabya’da. Önü ful deniz, ful gökyüzü. Daha ne olsun! Masanızda sizleri gastronomi yolculuğuna çıkaracak yemekleri de o biçim!

Marina hamsi, torik lakerda, somon pastırma, bombay pilaki, ahtapot ızgara, levrek mücver masanızda olması gereken başlangıçlardan. Bunları yedikten sonra midede yer kalır mı bilmem ama levrek, barbun, çipura, lagos gibi bir sürü de balık çeşidi var ve hepsi fırın patates, roka salatası, ıspanak ve kuşkonmaz ile servis ediliyor. Denemeniz lazım!

Limani Balık adres: The Grand Tarabya, Tarabya Mahallesi, Haydar Aliyev Caddesi, No 154, Sarıyer, İstanbul

Romantik gecelerin kahramanı: Robin’s Galata

Gökyüzü ve Galata Kulesi ile bütünleşmek istediğiniz romantik bir gecede Robin’s Galata’yı tercih edebilirsiniz. Bu kriterlere bir de leziz kokteyllerini de eklemekte fayda var. Mekanda doğru düzgün bir duvar bulmazsın, her yer cam! Nasıl iç açmasın ki? Terasında bahsediyorum tabii ki. Zaten kim Robin’s’e gelip de mekanın terasını değil de girişini tercih eder bilmem?

Kuzu antrikot, levrek, risotta, fettucini menüdeki seçeneklerden. Buranın yemeklerinden ziyade ün salmış, herkesi midesinden fethetmiş yaz kış değişen kokteylleri var. Size sesleniyorum mojitosundan, Hendrix Refresher ve wine mojitosundan içmeden dönmeyin.

Robin’s Galata: Şahkulu Mahallesi, Galip Dede Caddesi, No 56, Galata, Beyoğlu, İstanbul

Şehrin gürültüsünü elinizin tersiyle iteceğiniz: Old Java

İç ferahlatmaktan kastım mekanın geniş, büyük olmasının dışında biraz da mekanın gürültüden uzak olması. Old Java da bu kriterime tam anlamıyla uyduğu için bu yeri es geçmek olmazdı. Mekan bir de Galata’da olunca tadından yenmiyor. Herkes bilir yazın Galata’nın arnavut kaldırımlı, dar, serin sokaklarında fink atmanın zevkini.

Mekana ne için gittiğimiz belli. Başrolde kahve var ama ne kahve. Sadece mekan kendisiyle değil buz gibi cold dripiyle de iç açmasını biliyor. Şişelenen kahveleri alıp evinizde stoklamanız da mümkün.

Eve sipariş vermek için: Old Java
Old Java adres: Müeyyedzade Mah. Tatar Beyi Sok. No:8 Galata, Beyoğlu, İstanbul

Kokteylleri ile nam salmış: Colonie

Karaköy’ün minnoş mekanlarına benzemez, gayet büyük gayet ferahtır burası. Hele açık mutfak ve barıyla gönülleri daha da bir açar. Dekorasyon da Koray Özgen’in elinden çıkınca her şey bir ‘wow!’ oluyor tabii.

Peki mekanda ne yenir? Odun fırınından çıkan pizzalar, risottolar, deniz ürünleri menüdeki seçeneklerden. Sizi oraya müdavim etmeye yetecek peynir ve şarküteri bölümünü de es geçmeyin.

Bir de gece mesaisine girerseniz hal içinden çıkılmaz bir durum alır benden söylemesi. Colonie’s Purple, Hot Passion, 5 Stars Side Car gibi Colonie’ye has kokteylleri içtikten sonra ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Üstelik müzikleri de pek iyi, çok iyi!

Colonie adres: Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Kemankeş Caddesi, No 87, Beyoğlu, İstanbul

Tamamı organik ve glütensiz yemek yiyebileceğiniz: Plus Kitchen

“Sağlıklı yemek” mottosuyla çıktılar yola. Buradaki her çeşit yemek organik ve glütensiz malzemeler ile hazırlanıyor. O kadar şube açmalarına rağmen daha kendilerinden ödün verdikleri görmedik. Aynı çizgide gidiyorlar. Diğer sloganları da “Kullan atma”. Minimum plastik kullanmayı hedefleyen mekanda seçtiğiniz yemek ya da içecek sonrasındaki cam bardak ve kavanozları eve götürme şansınız var.

Mekanda ahşap, şeffaf, beyaz ve su yeşili renkleri ağırlıkta. Ayrıca bayılacağınız, satın alabileceğiniz mutfak araç gereçleri de var. Biscotti, portakallı tarçınlı bisküvi, çörekotlu grisini, kuru meyveler atıştırmalıklardan. Mozerallalı, acılı etli gibi wrap çeşitleri ve kişnişli yeşil mercimek, kinoa tabule, muhtaber, yörük piyazı gibi mezeleri mutlaka denemesi gereken lezzetlerden. İçlere su serpmelik içecekleri de şöyle; Zencefilli fesleğenli limonata, çilekli/şeftalili/mangolu smoothie, iced tea...

Zorlu ve Maslak’da olan Plus Kitchen’dan şimdi bir tane de Nişantaşı’nda var, bilginize.

Plus Kitchen adres: Teşvikiye Mahallesi, Ahmet Fetgari Sokak, No 31, Şişli, İstanbul

Kendinizi Ege kıyılarındaymış gibi hissedeceğiniz: Safi

safimeyhane

safimeyhane

Yazın meyhaneye gidip buzlu buzlu rakılarından içip mezelere ekmek banmak gibisi yoktur. Bu meyhane size bir de Cunda’yı, Alaçatı’yı, Şirince’yi, Bozcaada'yı hatırlatıyorsa o mekanın içinden kolay kolay çıkılmaz. İşte Safi de bunlardan bir tanesi. Kendisi modern meyhane kategorisine giriyor. Diğer meyhanelerin aksine aydınlık olması, mavi beyaz renkleriyle iç açması bu listeye girme sebeplerinden.

Gelelim menüye! Çöp şişte mantı, rakı ve portakal marineli levreği, balık böreği, dana yanağı, vişneli yaprak sarması ve kaskarikasa kadar fark yaratmış yemekleri var. Rakılı dondurma deneyimini de mutlaka yaşamanız lazım!